İletişim Formu

Konuşmanın ve Dinlemenin Önemi Kompozisyon Örneği

Konuşmanın ve Dinlemenin Önemi Kompozisyon Örneği

Konuşmanın ve Dinlemenin Önemi KompozisyonKompozisyon Örneği

Konuşmak ve dinlemek iletişimin en önemli iki unsurundan birisidir. Sağlıklı bir iletişimin olabilmesi için konuşmak ve dinlemek şarttır. Konuşmanın ve dinlemenin olmadığı yerde anlaşmazlıklar ortaya çıkar.

Konuşmak ve dinlemek çok önemli iki kavramdır. Konuşmak deyince ağzımıza her gelen sözü söylemek dinlemek deyince de sorgulamadan duymaktan ibaret değildir. Gerek konuşma olsun gerekse dinleme olsun hepsinin kendine has yöntem ve teknikleri vardır. Konuşmanın yapısı dinleyicilerin durumu göz önüne alınarak farklı farklı konuşma ve dinleme yöntem teknikleri bulunmaktadır. Öncelikle konuşmaktan bahsedecek olursak hangi tekniği kullanacağımız çok önemlidir. Mesela bir topluluk karşısında bir konuşma yapmak istiyorsak önceden hazırlık yapmamız, konuşmamıza uygun üslup ile başlamamız, konuşmamızda nezaket kurallarına uymamız önemlidir. Akıcı ve anlaşılır konuşmak iletişimi daha da kolaylaştırır. Konuşma esnasında sözümüzü tartarak dikkatlice kullanmalıyız. Ağzımızdan çıkacak yanlış bir söz telafisi olmayan sonuçları yol açabilir. Dinlemek ise belki de konuşmaktan daha önemlidir. Karşı tarafın ne söylediğini doğru algılayabilmek, anlaşmazlıkların önüne geçer. Dinlemenin de bazı yöntemleri vardır. Örneğin bilimsel bir konu hakkındaki bir konuşmayı dinliyorsanız not alarak dinlemek sizler için daha faydalı olacaktır. Dinleme esnasında konuşmacıya saygı göstermek çok önemlidir. Ayrıca İyi bir dinleyici konuşmacının dikkatini dağıtmaz, duyduğu her şeyi doğru olarak kabul etmez, bilginin kaynağını araştırır, doğruluğunu  sorgular.

Sizler de iyi ve doğru bir iletişim kurmak istiyorsanız mutlaka konuşmayı ve dinlemeyi usulünce bilmeniz gerekir. İyi bir dinleyici e İyi bir konuşmacı olmak istiyorsanız bilgi birikiminizin çok olması gerekir. Bunun içindir ki bol bol kitap okumalıyız.

https://www.kompozisyonornegi.com/2022/07/kargalar-suruyle-kartallar-yalnz-ucar.html?m=1



0 Yorum