İletişim Formu

Geleneksel El Sanatları İle İlgili Kompozisyon Örneği

Bu yazımızda sizlere Geleneksel El Sanatları İle İlgili Kompozisyon Örneği sunacağız. Umarım sizin için faydalı bir yazı olur.

Kompozisyon Örneği 

Sanat estetik kaygı ile özgün bir ürün ortaya koyma olarak tarif edebiliriz. Geleneksel el sanatları ise kültürümüze, yaşadığımız coğrafyaya ait sanat eserlerine denir. 

Türkler Orta Asya'da Göçebe bir hayat yaşadıkları için geleneksel el sanatları da bu yaşam biçimine uygun olarak gelişmiştir. Hayvancılığın yaygın olduğu Türklerde hayvanların yününden elde edilen iplikler ile Kilim ve dokumacılık sanatı gelişmiştir. Öyle ki dokuma yapan kişiler duygularını düşüncelerini farklı farklı figürlerle kilime işlemişlerdir. Eski Türklerin Savaşçı bir toplum olmalarından dolayı Demir ile içli dışlı olduklarından Demir sanatı yani demircilik gelişmiştir. Geleneksel el sanatları yerleşik yaşama geçmeye başlayınca daha da zenginleşmeye başlamıştır. Türklerin İslamiyeti kabulü ile farklı farklı el sanatları ortaya çıkmış usta çırak ilişkisi ile bir çok önemli usta yetişmiştir. Türklerin İslamiyeti kabulü ile birlikte ebru, tezhip, hat gibi el sanatları Türkler arasında çok yaygınlaşmıştır. 

Maalesef günümüzde gelişen teknoloji tektipleşen insan ve kültür estetik kaygı dan uzak yaşamaktadır. Eskiden ilmik ilmik duyguların dile getirildigi kilimlerin yerini fabrikalarda üretilen halılar aldı. Demir ustalarının döve döve demire şekil verdiği eşyalar torna tezgahlarında üretilmeye başlandı. Böylece geleneksel el sanatlarımiz büyük bir yara aldı. Günümüzde ise bir çok geleneksel el sanatları yok olma tehlikesi yaşamaktadır. Burada bize ve devlete düşen çok görev vardır. Geleneksel el sanatları kültürümüzün aynasıdır. Bunları yaşatmak herkesin asli görevidir.

Umarim ödevlerinizde size faydalı olur. Burada paylaştığımız kompozisyonlarkompozisyonlar örnektir, size fikir vermesi açısından. Sizlerin daha güzeli yazacağını biliyoruz. Şimdiden iyi çalışmalar. 

0 Yorum