İletişim Formu

Can Çıkar Huy Çıkmaz Kompozisyon Örneği

Can Çıkar Huy Çıkmaz Kompozisyon Örneği

Can Çıkar Huy Çıkmaz Kompozisyon Örneği

Huy insanı doğuştan gelen karakteristik yapısına denir. Doğduğu andan itibaren var olan huyu zaman içerisinde gittikçe şekillenir. Belli değişimler yaşasa da genellikle karakter özellikleri kolay kolay değişmez.

Kişinin karakteri olaylar karşısında tutunduğu tavır, günlük yaşamı, değerlerine bağlılığı gibi her şeyde kendini belli eder. Mesela bazı insanlardan bir şey isteyeceğinizde o çok sinirli, şimdi kaldırır bir laf der, onun sağı solu belli olmaz gibi sözler ederiz. Çünkü onun huyunu bildiğimizden olay karşısında hangi tepkiyi vereceğini de az buçuk tahmin ederiz. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin çok büyük değişim yaşamayacaktır. İstisnai durumlar olabilir ama genellikle karakterde büyük bir değişme olmaz. Büyüklerimiz birisinden bahsederken o küçükken de böyleydi derler. Bu da huyun aslında değişmediğini gösterir. Atalarımız insan yedisinde neyse yetmişinde de o dur sözü de can çıkar huy çıkmaz atasözünü destekler.

Zaman içerisinde kişilerin huylarının değişeceğini beklemek pek de istediğimiz gibi olmayabilir. İnsanları olduğu gibi sevmeli, onları öyle kabul etmeliyiz. Huylu huyundan vazgeçmez der atalarımız başka bir atasözünde de. Bu yüzden ben çok değiştim, ben eskiden değilim sözlerine biraz şüpheli yaklaşmak gerekir.


0 Yorum